ZIMOVANJE

 

ZIMOVANJE

 

Nudimo Vam mogućnosti za zimovanje u ski centrima širom Srbije, Slovenije i Bugarske.

U našoj ponudi Srbija zimovanje imamo planine Kopaonik, Divčibare, Zlatibor i Staru planinu.

Skijaški centar Kopaonik prostire se na oko 62 km staza i ski puteva uređenih za alpsko i nordijsko skijanje. Kopaonik je najveći planinski masiv Srbije i jedan je od najlepših ski centara ovog dela Evrope. U okviru ski centra postoje 24 žičare i ski lifta sa ukupnim kapacitetom od 32.000 hiljade skijaša na čas. Sistemom za veštačko osnežavanje pokriveno je 97% skijališta što sezonu skijanja produžuje do meseca maja. U okviru skijaškoj centra nalazi se snowboard park, osvetljena staza za noćno skijanje, ski i snowboard škole za decu i odrasle, ali i niz drugih sadržaja: igraonica za decu, ski vrtića sa pokretnom trakom, snow park u kome se organizuju mnoga takmičenja domaćeg i međunarodnog karaktera.

Planina Zlatibor nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, na visini od 1496 metara i jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija u regionu. Zlatibor ima oko 100 snežnih dana godišnje pogodnih za skijanje. Ski centar smešten je na najvišem vrhu Zlatibora, Torniku koji je ujedno i najveći ski centar Zapadne Srbije za alpsko i nordijsko skijanje sa stazama ukupne dužine 10 km. Najviši vrhovi Zlatibora su Tornik (1496m), Čigota (1422m) i Liska (1356). Ski centar Tornik nalazi se na nadmorskoj visini od 1110m – 1490 m, 9 km od turističkog centra Zlatibor. Ukupan kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat. Opština Čajetina administrativni je centar Zlatibora, a najbliži grad je Užice.

Stara planina nosi i drugo ime Balkan, tako da je Balkansko poluostrvo dobilo naziv po ovoj planini. To je  visokoplaninski masiv koji spada u grupu venačnih planina. Glavni venac dugačak je oko 550km i proteže se od Zaječara do Crnog mora. Deo ovog venca označava i prirodnu granicu između Srbije i Bugarske. Najviši vrh ove planine koji se nalazi u Srbiji je Midžor na 2.169 metara nadmorske visine. Od Novog Sada Stara planina je udaljena oko 425 km, a od Beograda oko 345km. Stara planina se nalazi nedaleko od Knjaževca i najveća je planina u Istočnoj Srbiji. Područje Stare planineproglašeno je za Park prirode 1997. godine i predstavlja prirodno dobro koje je od izuzetnog značaja. Njegova vrednost se ogleda u raznolikom biljnom i životinjskom svetu koji je nastanjen na njenoj površini. Ski centar Stara planina je smešten na nadmorskoj visini od 1.723m, a njena najduža staza ima dužinu od 1.155m. Na Staroj planini se nalazi ujedno i jedina ski gondola u našoj zemlji koja hotel Stara planina povezuje sa ski stazom Konjarnik. Veštačko osnežavanje je obezbeđeno na nešto više od 4km staza, od ukupnih 13km i samim tim je skijašima omogućeno skijanje čak i kad nema dovoljno prirodnog snega.

Divčibare su planinsko turističko mesto na planini Maljen u Zapadnoj Srbiji. Udaljenost od Beograda je oko 120km, a od Novog Sada oko 190km. Prosečna nadmorska visina je 980m, dok je najviši vrh Kraljev sto sa 1104m nadmorske visine. Divčibare, koje se zbog neobično povoljne klime sada najviše koriste kao mesto za odmor i lečenje, u ranijim vekovima korišćene su za druge svrhe. Počeci organizovanog turizma vezuju se za 1926. godinu kada je Zdravstveno društvo Divčibare, koje je osnovalo 28 uglednih građana Valjeva, izgradilo naselje od 20 kućica – brvnara za odmor. Društvo je narednih godina izgradilo hotel, prodavnicu i druge prateće objekte, put od Kaone do Divčibara i pripremilo urbanistički plan. Divčibare su danas poznato gradsko naselje i atraktivno turističko mesto,kao i poznati ski centar, opremljen  sa dve savršeno uređene ski staze. Ski staza Centar se nalazi u samom centru naselja. Proteže se na severnim obroncima Crnog vrha, a njena dužina je oko 600m. Visinska razlika na vrhu i podnožju staze iznosi 100m. Posebno zadovoljstvo pruža noćno skijanje na Ski stazi Centar koja je osvetljena od podnožja do vrha. Ski staza Crni vrh je novija, ali i duža, ukupna dužina staze iznosi 850m.

U našoj ponudi Slovenija zimovanje imamo sledeće ski centre: Kranjska Gora, Krvavec, Cerkno, Golte i Mariborsko pohorje.

Krvavec, centar blagostanja sa svojom ponudom tokom cele godine, privlači sve ljude raznih starosnih doba željnih opuštanja. Dugogodišnja tradicija zimi Krvavec svrstava među najveća i najpopularnija skijališta u Sloveniji, a leti se pretvara u gostoljubivu oazu za porodice, planinare i bicikliste. Na planini Krvavec se nalazi skijalište sa veoma dobro očuvanim ski stazama na nadmorskoj visini od 1450m do 1971m. Ima 30 km ski staza i preko 100 sezonskih ski dana. Veliki broj obeleženih staza sa različitim poteškoćama povešće vas oko vrha planine Krvavec, a zadivljujući pogled će vas ostaviti bez daha. Od šarenih livada Gospinca do Kriške planine, sve do vrha Korena, a zatim ponovo dole do Tihe Doline, gde možete ponovo napuniti baterije na Plaži Krvavec koja predstavlja centar okupljanja svih turista. Na planini Krvavec se nalazi i najveći biciklistički park u Sloveniji sa 30 km markiranih biciklističkih staza i spustova koji nudi najveći pad nadmorske visine među svim Biciklističkim parkovima u Sloveniji. Pogodan je za iskusne bicikliste i za početnike. Jedan je od 20 vodećih evropskih biciklističkih parkova koji su spojeni u okviru GravitiCard-a.

Skijaški centar Cerkno je najsavremenije i najmodernije skijalište u Sloveniji. Nalazi se na padinama Črnog vrha i obuhvata 70 hektara uredjenog ski područja ili 18km uredjenih skijaških staza i 5km trkačkih staza. Skijalište Cerkno je odlično za porodično skijanje, jer poseduje staze koje su pogodne kako za početnike tako i za odlične skijaše. Na vrhu skijališta se nalazi restoran Alpska perla koji je poznat po pravljenju lokalnih specijaliteta. U okviru Alpske perle se pored restorana nalaze i apartmani za smeštaj gostiju, saune, dečiji kutak i terasa.

Mariborsko pohorje je najveće skijalište u Sloveniji. Sadrži 42 km skijaških staza. Poseduje najduže osvetljene skijaške staze u Sloveniji. Postoje skijaške staze pogodne za početnike i za zahtevnije skijaše i snowboardere. Mnogobrojne uspinjače i druge moderne žičare se nalaze na Mariborskom Pohorju. Nalazi se na nadmorskoj visini od 325 do 1327m.

Kranjska Gora je gradić podno Julijskih alpa, od Italije i Austrije udaljena tek 6 km. Mesto je veoma poznato skijalište. Drugo najveće posle Mariborskog Pohorja. Kranjska Gora nalazi se na 800 m nadmorske visine. U turističkoj ponudi (zimskoj) nudi: dnevno i noćno skijanje, sankalište, prirodno i umetnicko klizalište, škola skijanja i bordanja, iznajmljivanje skijaške opreme itd. Skijaško područje: Kranjska gora, Podkoren. Skijalište se nalazi od 785 – 1.623 m nadmorske visine. Hoteli na Kranjskoj Gori nude bogate programe wellnes i spa. Centar za relaksaciju hotela Kompas u svojoj ponudi ima zatvoreni bazen i dečiji bazen sa toboganima, dve finsku saunu sa kristaloterapijom i hromoterapijom, masažni bazen sa pogledom na Julijske Alpe, parno kupatilo kao razne vrste masaže. Velnes Larix koji se nalazi u hotelu Ramada Resort je bazenski kompleks sa oko 400 m2 vodenih površina. Jedinstveni akva park u sred skijališta. Velnes Larix ima bogate sardžaje poput zatvorenog bazena sa vodom zagrejanom na 30 stepeni, dečijim bazenom, specijalnim whirlpool-om sa temperaturom vode od 36 stepeni i četiri saune (dve finske, turska i infrared).

Bugarska je zemlja sa hiljadama godina istorije i kulturnim nasleđem koje obuhvata drevne civilizacije. Posetioci će naći mnogo toga vezano za istoriju zemlje, kulturu, etnografiju, religiju, arhitekturu i umetnost. Bugarska je jedina zemlja u Evropi  koja od osnivanja nije promenila svoje ime, a to je bilo 681. godine nove ere. Prirodni pejzaž Bugarske je raznolik, sastoji se od nizija, ravnica, rečnih dolina, planina različitih nadmorskih visina. Oko 30% Bugarske je planinsko. Planine Bugarske su izuzetno raznolikog reljefa i nude brojne mogućnosti za opuštanje.

Planine Rila i Pirin su alpske, karakterišu ih strmi grebeni, visoki vrhovi, duboke doline i klisure. Najviši vrh u Bugarskoj i na Balkanskom poluostrvu nalazi se na planini Rila – Musala (2925 metara). Odlične mogućnosti za planinarenje i skijanje nude se na planini Pirin. Planina se nalazi u centru Nacionalnog parka Pirin. Nacionalni park koji je svoj naziv dobio po velelepnoj planini osnovan je 1954. godine. Tada nije nosio naziv Pirin, nego je bio poznat kao Nacionalni rezervat prirode Vihren. Vihren je najviši vrh na planini Pirin.

Bansko pripada području Nacionalnog parka Pirin. Nacionalni park Pirin je od 1983. godine proglašen za UNESCO-vu kulturnu baštinu. Bez sumnje, Bansko je poznato među turistima kao destinacija za skijanje i snouboarding. Bansko je grad koji je poznat i po svojim mineralnim izvorima koji pretvaraju odmaralište u atraktivnu Spa destinaciju.

Borovec je posle Banskog  drugo najpopularnije skijalište u Bugarskoj. Borovec se nalazi na planini Rila, na nadmorskoj visini od 1350m. Osnovan je oko 1896. godine, kao odmaralište i lovište za potrebe carske porodice. Danas predstavlja popularno skijalište, a najveći vrh je Jastrebac (2.400m) i do njega se dolazi gondolom.

Pamporovo se nalazi u oblasti Smoljan, u Južnoj Bugarskoj. Turistički ski centar Pamporovo je u podnožju najvišeg vrha Rodopa Snežanka i nalazi se na na 1620m nadmorske visine. Neki od najživopisnijih i najlepših predela Bugarske nalaze se u oblasti Rodopa, najdužeg i najstarijeg planinskog masiva na Balkanu.  Od Plovdiva je udaljen 85km, od Sofije 240km, od Beograda  630km, a od Novog Sada oko 718km. Ima nešto u vazduhu bugarskih planina zbog čega tamošnji stanovnici dožive i stotu godinu. Ovaj misteriozni dar najočigledniji je na Pamporovu na kom sunce sija 270 dana godišnje. Pamporovo je planina sunca i stogodišnjaka.

 

Izdvajamo iz ponude

Pozovite nas