CRNA GORA LETO 2024

 

Crna Gora letovanje

 

Crna Gora leži na obali Jadranskog mora.
Istorija Crne gore je prilično živopisna. Ime Crna Gora, kao naziv države se prvi put pominje u Povelji Kralja Milutina iz 1276 godine. Postoji mišljenje da je Crna Gora dobila naziv po prostranim i gustim šumama planine Lovćen, kao i po fascinantnim brdima, jer na izgled imaju crnu boju.
Iako mala po teritoriji, Crna Gora obiluje prirodnim lepotama, istorijskim spomenicima i sunčanim vremenom skoro tokom cele godine. Zemlja je puna kontrasta. Na razdaljini od 100 kilometra nalaze se tri različita prirodna okruženja: obala, kraški predeo i regija visokih planina.
Jadranska obala je duga tri stotine kilometra. Plaže su šljunkovite, peskovite ili kamenite. Neke su pitome i lako dostupne, druge su divlje, izolovane i nepristupačne.

Godine 1988 Crnogorski parlament je proglasio Crnu Goru za ekološku državu. Tako je država postala zaštitnik netaknutog prirodnog carstva.

Jadran (Adria) dobio je ime po istoimenoj drevnoj luci koja se nalazila na apeninskoj obali. I danas se grad Adria nalazi na italijanskoj obali, ali 38 kilometra udaljen od mora, što je rezultat delovanja geoloških sila, usled čega se severna obala stalno diže, a južna spušta. Jadransko more obuhvata prostor između Balkanskog i Apeninskog poluostrva. Jadransko more je najpliće u Istri gde dubina mora ne prelazi 50 metara. Od severa prema jugu morsko dno se blago spušta tako da najdublje izmereno dno kod južnojadranske doline iznosi oko 1.300 metara.

Deo koji pripada Crnoj Gori je prostor istočne obale koja se prostire od Prevlake na sevorozapadu do ušća reke Bojane na jugoistoku. Naime, Crnogorsko primorje se proteže od Boke Kotorske do Ulcinja. Iznad njega se izdužu planine Rumija i Sutorman. Tu je i niz malih ostrva: Sveti Nikola, Sveti Stefan i Sveta Nedelja.

Crnogorska obala se svrstava među najsunčanije na Jadranskom primorju i smatra se najvedrijim područjem Sredozemlja.

Crna Gora pruža sve vrste odmora: morski, planinski, nautički, zdravstveni, sportski zabavni, kongresni, lovački, ekološki …

U našoj ponudi Crna Gora letovanje  imamo Čanj i Dobre Vode.

Čanj je atraktivno turističko mesto koje se nalazi u uvali između Petrovca i Sutomora, u opštini Bar. Plaža je prostrana i duga 1.200 metara, a zbog lepote šljunka kojom je pokrivena je dobila naziv Biserna obala. Biser Čanja je Kraljičina plaža koja se nalazi nadomak Čanja.

Čanj je svoju istoriju započeo relativno kasno, u XVIII veku, kada je korišćen kao alternativna luka tokom vremena kada Kotor i Bar nisu bili pristupačni. Izgrađeni kameni magacin je jedini ostatak iz ovog doba istorije. Ime Čanj mesto je dobilo po starom plemenu Čani čije su bronzane sekire nađene na ovom lokalitetu.

Ključan momenat u razvoju ovog mesta je 2005. godina kada se otvara tunel Sozina u neposrednoj blizini. Tunel postaje glavni izlaz magistralnog puta koji vodi prema glavnom gradu i dalje prema magistralnom putu kojim se Crna Gora povezuje sa Srbijom i Bosnom & Hercegovinom.

Čanj je na samoj sredini Crnogorske obale pa je moguće u roku od najviše sat vremena stići do bilo kog dela rivijere.

Dobre Vode, prelepa uvala koja se nalazi između Bara i Ulcinja. Dobre Vode su od Bara udaljene samo osam kilometra. Ujedno, Dobre Vode su i najveće turističko mesto u ovom delu crnogorskog primorja.

Dobre Vode se još nazivaju i „vazdušna banja“. Poznato je da se u ovom mestu ukrštaju različiti vetrovi sa planine i mora, koji su posebno pogodni za osobe koji pate od astme, bronhitisa i drugih respiratornih oboljenja. Mesto pripada opštini Bar, od Ulcinja Dobre Vode su udaljene 19 kilometra, od Budve 46 kilometra, a od Podgorice 61 kilometar. Mesto je karakteristično po čistoj morskoj vodi. Priroda koja ga okružuje predstavlja pravu oazu maslinjaka i agruma. Klimu u Dobrim Vodama karakterišu i 272 sunčana dana u toku godine.

Dobre Vode imaju svoju plažu, jednu od najposećenijih u ovom delu Jadranskog mora. Plaža Veliki Pesak može da primi oko 2.874, a njena dužina iznosi 480 metara. Veći deo plaže prekriven je šljunkom, a postoji i jedan deo koji je peščan. Okružen je bujnom prirodom u kojoj rastu brojne mediteranske biljne vrste i borova šuma.

Od Dobrih Voda prema Ulcinju nalaze se plaža Utjeha, Ada Bojana (jedna od najpopularnijih plaža u celoj Crnoj Gori) kao i više plaža u samom Ulcinju. Sa druge strane, prema baru i Sutomoru najpoznatije plaže su: plaža Crvena stena, gradska plaža u Baru, plaža Žukotrlica, Crvena plaža, Sutomorska plaža.

U neposrednom okruženju Dobrih Voda postoje i brojne prirodne i kulturno istorijske znamenitosti. Na samo 30 kilometra od Dobrih Voda nalazi se Skadarsko jezero, najveće jezero na Balkanu. Tu su i Stari Bar (tvrđava iz 10. veka), drvo masline (staro preko 2000 godina), dvorac kralaja Nikole, luka Bar…

PERAST

Boko Kotorski zaliv, idealna destinacija za one koje vole odmor ali i šetnju kroz istoriju put Perasta i Kotora. Sam zaliv je 1997 uvršten u 28 najlepših zaliva na svetu.

Perast je gradić na kamenu i moru. Gradić gde svaka uličica, kuća, stepenik, kamen ima svoju priču i istoriju. Preovlađuje barokna arhitektura, većina toga nastalo je između 17. i 18. veka. Od Kotora, Perast je udaljen 12km.

Ispred Perasta nalaze se dva ostrva: Sv. Đorđe i Gospa od Škrpjela.

STOLIV

Stoliv se nalazi naspram Perasta, smešten u šumi, u stenovitim brdima, na nadmorskoj visini od oko 200 metara, nadomak Kotora, podno Lovćena. Stoliv je od Kotora udaljen oko 8kmi isto toliko od Tivta.

Malo ribarsko naselje nastalo je još u 14. veku i gotovo je istog izgleda i sada posle nekoliko vekova. Donji Stoliv se nalazi na samoj obali mora. Dok se do Gornjeg Stoliva dolazi kamenim putem kroz maslinjake jedino pešice. Sa Gornjeg Stoliva se vidi Boka Kotorska.

KOTOR

Kotor je primorski gradić koji se nalazi u opštini Kotor na obali Bokokotorskog zaliva. Grad datira još iz antičkog doba (po nekim podacima grad je star oko 2 milenijuma).

Bogata istorija Kotora paralelna je bogatoj kulturi grada kojim su vladali mnogi osvajači: Iliri, Vizantijci, Mlečani, Austrijanci, Francuzi…

Drevan, a u isto vreme moderan ostaje jedan od najlepših letnjih destinacije Crne Gore. Kotor se nalazi i pod zaštitom UNESKA kao svetska kulturna baština.

Gradski bedemi i trgovi Kotora su posebno atraktivni pored prelepih šljunkovitih i stenovitih plaža.

Izdvajamo iz ponude

Pozovite nas