NEA KALIKRATIA  LETO 2024

NEA KALIKRATIA

NEA KALIKRATIA LETOVANJE 2024

Nea Kalikratia je turističko mesto udaljeno 35 km od Soluna. Nekada malo ribarsko selo (postoji od 1922), sada sve više prerasta u mesto sa bogatom turističkom ponudom. Nea Kalikratia ima lepu, široku peščanu plažu, odličnu ponudu u svojim supermarketima (Lidl, Masutis, Discount Markt…), mnogo taverni, restorana, pizzeria, kafića… Godine 2010 u Nea Kalikratiji je otvorena i nova ambulanta. Velika ponuda hotela i apartmana kao i podatak da je od aerodroma i Waterlanda (Solunskog vodenog parka) Nea Kalikratija udaljena oko 30 km garantuje turistima koji odluče da leto 2024 provedu u Nea Kalikratiji odličnu zabavu i kvalitetan odmor.

 

Za vaše sledeće letovanje smo u ponudu uvrstili i nekoliko novih vila sa prostranim apartmanima, i osim hotela koje smo i do sada imali u ponudi, obogatili smo ponudu u Nea Kalikratiji sa još četiri hotela.

Put do Nea Kalikratije

Nea Kalikratia je udaljena od  Novog Sada oko 770 kilometara, od Beograda oko 697 km, a od Niša oko 454 kilometra. Najlakše se do Nea Kalikratije stiže auto putem preko Beograda, Niša, Skoplja, Evzonija (granični prelaz) i Soluna. Bitno je znati da je dobro pre Soluna skrenuti na Ring roud (obilaznicu oko grada) da bi se izbegle saobraćajne gužve i veliki broj semafora ako idete kroz Solun. Kada prodjete Solun samo pratite putokaz za Halkidiki. Na nekih 35 kilometara od Soluna nalazi se Nea Kalikratia. Postoje dva skretanja sa auto puta za Nea Kalikratiju. Ako skrenete na prvom skretanju moraćete proći kroz selo Agios Pavlos i onda ući u Nea Kalikratiju. Ako skrenete sa auto puta na drugom skretanju onda ćete proći pored supermarketa Lidl i ući u Nea Kalikratiju.

Nea Kalikratia letovanje

Plaže Nea Kalikratije

Gde na kupanje ako letujete u Nea Kalikratiji?
Nea Kalikratia ima lepu široku glavnu gradsku plažu. Plaža je peščana. Veći deo ove plaže je postavljen suncobranima i ležaljkama kafića i restorana koji se nalaze u prvom redu na samoj obali. Da bi ste koristili ove ležaljke, dovoljno je da kupite piće. Jedan deo plaže je bez ležaljki i na njemu se mogu postaviti svoji peškiri i suncobrani. Ako krenete putem od Nea Kalikratije na jug naići ćete na veliki broj malih divljih plaža i uvala na kojima se možete kupati. Ne preporučujemo ih zbog  ježeva na koje možete naići. Idući dalje na jug, na oko 3 kilometra od Nea Kalikratije nalazi se plaža ”Shape”, uredjena plaža sa ležaljkama koja funkcioniše kao i gradska plaža, platiš piće koristiš ležaljke. U okviru plaže Shape postoje  tobogani i mali bazeni. Ako pak krenete iz Kalikratije na drugu stranu prema  mestu Nea Irakleia, teren je nešto drugačiji (više je ravan). Sa te strane ima nekoliko uredjenih plaža, od kojih su najpoznatije ”Kristal beach” i “Sahara”!

Nea Kalikratia – Opis mesta

Nea Kalikratia je mesto koje se nalazi na zapadnoj obali centralnog Halkidikija. Osnovano je 1922. godine, od strane Grčkih izbeglica iz Turske.  Kao i sva ostala mesta sa prefiksom “NEA” i Kalikratia  postoji i u Turskoj ali se većina stanovništva u toku ”velike razmene” 1922 i 1923 godine preselila na prostore Halkidikija i osnovala nova mesta.

Ako krenete od Soluna prema Halkidikiju prvo veće mesto na koje ćete naići posle nekih četrdesetak kilometara je Nea Kalikratija. Nekada isključivo ribarsko selo, danas ima sve više hotela i sadržaja za turiste. Po zadnjem popisu iz 2001 godine Nea Kalikratia ima nešto malo više od deset hiljada stanovnika.

Ne mali broj stanovnika Soluna ima svoje vikendice i stanove u Nea Kalikratiji i njenoj okolini. Krajem  80 tih godina prošlog veka počinje  da se razvija turizam u Nea Kalikratiji.

Za ovo leto smo obogatili ponudu i hotelima, kako u Nea Kalikratiji tako i u drugim popularnim letovalištima Halkidikija.

Izleti iz Nea Kalikratije

Ako letujete u Nea Kalikratiji, a niste tip turiste koga interesuje samo plaža i more, nego volite da vidite i naučite nesto novo, položaj Nea Kalikratije svakako Vam omogućuje da bez duge vožnje i previše gubljenja vremena obidjete nekoliko veoma zanimljivih turističko istorijskih destinacija.

Prvi izlet, koji Vam preporučujemo, a na koji biste svakako trebali da podjete je izlet za Solun ili kako ga Grci zovu Thessaloniki. Glavni grad severne Grčke, privredni, kulturni i sportski centar regije. Kroz istoriju često opisivan kao “najblistaviji”, “najponosniji” ili “kraljevski grad”. Predlažemo da u Solun podjete na jednodnevni izlet i obavezno obidjete Zejtinlik ili Srpsko vojničko groblje iz prvog svetskog rata, Baziliku Svetog Dimitrija, zaštitnika grada Soluna, crkvu Svetog Djordja (Rotondu), Galerijusov slavoluk, Arheološki muzej, muzej Vizantijske civilizacije, Belu kulu- simbol grada Soluna i jos mnogo toga što grad kakav je Solun može da Vam pokaže.

Poseban izlet može da se organizuje za Solun ako želite da šopingujete. Nekoliko velikih šoping molova od kojih je najpoznatiji “Mediterraneo  Cosmos” zatim ”Mega Outlet”, ”Ikea” koji se nalaze u predgradju Soluna ili još mnogi drugi poznati  brendovi čije prodavnice možete pronaći u Tsimiski ulici. Ako ste ljubitelj pijačne kupovine, obavezno treba da posetite najstariju pijacu u Solunu – Kapani  (Vlali) pijacu gde na istom mestu možete da kupite gotovo sve od svezeg mesa pa do cipela.

Na samo 17 kilometara od Nea Kalikratije nalazi se pećina Petralona. Pećina je otkrivena 1959 godine i u njoj možete videti fosilne ostatke čoveka (lobanju)  staru oko 700 000 godina kao i ostatke vatre iz tog perioda. Računa se da su to jedni od najstarijih fosilnih ostataka ljudi  pronadjenih na tlu Evrope, kao i dokaz da je čovek u to vreme koristio vatru na ovim prostorima. Ako krenete na ovaj izlet, ne zaboravite da je temperatura unutar pećine uvek 17 stepeni, pa ponesite nešto toplije za obući.

Jedan od zanimljivih izleta može biti i poseta vodenom gradu Waterlandu. Waterland se nalazi na tridesetak kilometara od Nea Kalikratije. Akva park nudi mnogobrojne aktivnosti u lepom okruženju. U sastavu parka se nalazi nekoliko bazena, bazen sa veštackim talasima do 1,5 metara, mnogobrojne atraktivne tobogane, brzu reku kao i terene za kosarku, odbojku na pesku, restorane, bar i igralište.

Izuzetno kvalitetan je i izlet brodom oko trećeg prsta Halkidikija Atosa – Svete Gore. Luka iz koje isplovljavaju ovi brodovi se nalazi na oko sedamdesetak kilometara od Nea Kalikratije. Krstari se zapadnom obalom Atosa. Uživa se na brodu i razgledaju se svetogorski manastiri. U toku izleta se posećuje i mesto Uranopolis.

Za ljubitelje istorije  veoma interesantan može da bude izlet u Verginu, mesto gde je rodjen i gde je odrastao Aleksandar Veliki. Vergina je antička prestonica Makedonije, gde su 1977 godine pronadjene kraljevske grobnice, od kojih je najimpresivnija grobnica Filipa II, kralja Makedonije i oca Aleksandra Velikog. Mnoga blaga pronadjena u grobnici su izlozena u muzeju, jedinstvenom po svojoj atmosferi. Vergina se nalazi na oko 130 kilometara od Nea Kalikratije. Izlet moze da se nastavi i do Pelle, druge prestonice antičke Makedonije.

Manastiri Meteore se nalaze na oko 290 kilometara od Nea Kalikratije. Geološko čudo sa gigantskim stenama u obliku kula i tornjevima visine i do 150 metara, a sa  nadmorskom visinom i do 600 metara. Na vrhovima stena se nalaze manastiri koji predstavljaju čežnju isposnika da se približe Bogu i prikazana je u trudu graditelja koji su ih sagradili. Nekada je tu bila napredna manastirska zajednica sa 24 manastira od kojih je danas aktivno 6 manastira.

Ovo su samo neki od izleta iz Nea Kalikratije, koje Vam predlažemo. Na izlete možete krenuti u svojoj režiji, a možete se obratiti i predstavniku naše agencije koji će Vam rado dati informacije o uslovima i organizaciji izleta.

Pozovite nas