SRBIJA ZIMOVANJE

 

 

 

Srbija zimovanje

 

U našoj ponudi Srbija zimovanje imamo planine Kopaonik, Divčibare, Zlatibor i Staru planinu.

Skijaški centar Kopaonik prostire se na oko 62 km staza i ski puteva uređenih za alpsko i nordijsko skijanje. Kopaonik je najveći planinski masiv Srbije i jedan je od najlepših ski centara ovog dela Evrope. U okviru ski centra postoje 24 žičare i ski lifta sa ukupnim kapacitetom od 32.000 hiljade skijaša na čas. Sistemom za veštačko osnežavanje pokriveno je 97% skijališta što sezonu skijanja produžuje do meseca maja. U okviru skijaškoj centra nalazi se snowboard park, osvetljena staza za noćno skijanje, ski i snowboard škole za decu i odrasle, ali i niz drugih sadržaja: igraonica za decu, ski vrtića sa pokretnom trakom, snow park u kome se organizuju mnoga takmičenja domaćeg i međunarodnog karaktera.

Planina Zlatibor nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, na visini od 1496 metara i jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija u regionu. Zlatibor ima oko 100 snežnih dana godišnje pogodnih za skijanje. Ski centar smešten je na najvišem vrhu Zlatibora, Torniku koji je ujedno i najveći ski centar Zapadne Srbije za alpsko i nordijsko skijanje sa stazama ukupne dužine 10 km. Najviši vrhovi Zlatibora su Tornik (1496m), Čigota (1422m) i Liska (1356). Ski centar Tornik nalazi se na nadmorskoj visini od 1110m – 1490 m, 9 km od turističkog centra Zlatibor. Ukupan kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat. Opština Čajetina administrativni je centar Zlatibora, a najbliži grad je Užice.

Stara planina nosi i drugo ime Balkan, tako da je Balkansko poluostrvo dobilo naziv po ovoj planini. To je  visokoplaninski masiv koji spada u grupu venačnih planina. Glavni venac dugačak je oko 550km i proteže se od Zaječara do Crnog mora. Deo ovog venca označava i prirodnu granicu između Srbije i Bugarske. Najviši vrh ove planine koji se nalazi u Srbiji je Midžor na 2.169 metara nadmorske visine. Od Novog Sada Stara planina je udaljena oko 425 km, a od Beograda oko 345km. Stara planina se nalazi nedaleko od Knjaževca i najveća je planina u Istočnoj Srbiji. Područje Stare planineproglašeno je za Park prirode 1997. godine i predstavlja prirodno dobro koje je od izuzetnog značaja. Njegova vrednost se ogleda u raznolikom biljnom i životinjskom svetu koji je nastanjen na njenoj površini. Ski centar Stara planina je smešten na nadmorskoj visini od 1.723m, a njena najduža staza ima dužinu od 1.155m. Na Staroj planini se nalazi ujedno i jedina ski gondola u našoj zemlji koja hotel Stara planina povezuje sa ski stazom Konjarnik. Veštačko osnežavanje je obezbeđeno na nešto više od 4km staza, od ukupnih 13km i samim tim je skijašima omogućeno skijanje čak i kad nema dovoljno prirodnog snega.

Divčibare su planinsko turističko mesto na planini Maljen u Zapadnoj Srbiji. Udaljenost od Beograda je oko 120km, a od Novog Sada oko 190km. Prosečna nadmorska visina je 980m, dok je najviši vrh Kraljev sto sa 1104m nadmorske visine. Divčibare, koje se zbog neobično povoljne klime sada najviše koriste kao mesto za odmor i lečenje, u ranijim vekovima korišćene su za druge svrhe. Počeci organizovanog turizma vezuju se za 1926. godinu kada je Zdravstveno društvo Divčibare, koje je osnovalo 28 uglednih građana Valjeva, izgradilo naselje od 20 kućica – brvnara za odmor. Društvo je narednih godina izgradilo hotel, prodavnicu i druge prateće objekte, put od Kaone do Divčibara i pripremilo urbanistički plan. Divčibare su danas poznato gradsko naselje i atraktivno turističko mesto,kao i poznati ski centar, opremljen  sa dve savršeno uređene ski staze. Ski staza Centar se nalazi u samom centru naselja. Proteže se na severnim obroncima Crnog vrha, a njena dužina je oko 600m. Visinska razlika na vrhu i podnožju staze iznosi 100m. Posebno zadovoljstvo pruža noćno skijanje na Ski stazi Centar koja je osvetljena od podnožja do vrha. Ski staza Crni vrh je novija, ali i duža, ukupna dužina staze iznosi 850m.

Izdvajamo iz ponude

Pozovite nas