STARA PLANINA ZIMA 2023

 

Stara planina zimovanje 2023

 

Stara planina nosi i drugo ime Balkan, tako da je Balkansko poluostrvo dobilo naziv po ovoj planini. To je  visokoplaninski masiv koji spada u grupu venačnih planina. Glavni venac dugačak je oko 550km i proteže se od Zaječara do Crnog mora. Deo ovog venca označava i prirodnu granicu između Srbije i Bugarske. Najviši vrh ove planine koji se nalazi u Srbiji je Midžor na 2.169 metara nadmorske visine.

Od Novog Sada Stara planina je udaljena oko 425 km,a od Beograda oko 345km. Stara planina se nalazi nedaleko od Knjaževca i najveća je planina u Istočnoj Srbiji. Područje Stare planine proglašeno je za Park prirode 1997. godine i predstavlja prirodno dobro koje je od izuzetnog značaja. Ima površinu od 142 219 hektara i 64 ara. Njegova vrednost se ogleda u raznolikom biljnom i životinjskom svetu koji je nastanjen na njenoj površini.

Na Staroj planini se nalazi čak 1200 različitih vrsta biljaka, od kojih je preko 100 strogo zaštićena vrsta, a 50 na spisku ugrožene evropske flore. Što se faune tiče njeno bogatstvo leži u leptirima, gmizavcima, vodozemcima, ribama, a posebno pticama i sisarima.

Ski centar Stara planina je smešten na nadmorskoj visini od 1.723m, a njena najduža staza ima dužinu od 1.155m. Na Staroj planini se nalazi ujedno i jedina ski gondola u našoj zemlji koja hotel Stara planina povezuje sa ski stazom Konjarnik.

Veštačko osnežavanje je obezbeđeno na nešto više od 4km staza, od ukupnih 13km i samim tim je skijašima omogućeno skijanje čak i kad nema dovoljno prirodnog snega.

 

Izdvajamo iz ponude

Pozovite nas