ZLATIBOR ZIMA 2023

Vila Petra

Vila Petra

Apartmanski smeštaj 500m od centra Zlatibora

Klub Satelit

Klub Satelit

Luksuzne sobe i apartmani nadomak centra Zlatibora

 

Zlatibor zimovanje 2023

 

 

Planina Zlatibor nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, na visini od 1496 metara i jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija u regionu.

Tradicija organizovanog turizma na Zlatiboru započeta je krajem 17.veka kada je Zlatibor važio za mondensku destinaciju koji su ispod njenih tada mnogobrojnih, zlatnih borova pronalazili lek za sve. Godine 1893. kralj Aleksandar I Obrenović ručao je na mestu tadašnjeg veštačkog jezera i ta se godina smatra danas zvaničnim početkom organizovanog turizma na Zlatiboru.

Veruje se da je Zlatibor ime dobio po belim borovima sa žutom četinom boje starog zlata, koji su nekada prekrivali talasaste padine Zlatibora. Druga legenda kaže da je Zlatibor nazvan po bogatstvu borove šume koja je doseljenicima iz Crne Gore i Hercegovine bila glavni izvor prihoda. Treće predanje kaže da je ime dobio po suvatima (pašnjacima) koji s jeseni dobijaju žutu boju, boju zlata…

Zlatibor je planina izuzetne lepote. Prostrani proplanci, bujni pašnjaci, planinski potoci i prijatna klima ubrajaju ovu planinu među najlepše. Zlatiborski pejzaži nesvakidašnji su doživljaj za ljubitelje šetnji i uživanja u mirisima rascvetalog planinskog bilja i šuma bogatih zlatnim borom, jelama i smrekama.

Klima na Zlatiboru je subalpska i ova planina ima oko 100 snežnih dana godišnje pogodnih za skijanje, a naročito je pogodna za lečenje svih disajnih problema. U blagotvorne činioce planine ubraja se čist i suv vazduh, nizak vazdušni pritisak i čuvena “ruža vetrova” koja se javlja na području Zlatibora zbog mešanja planinske i morske vazdušne struje.

Ski centar smešten je na najvišem vrhu Zlatibora, Torniku koji je ujedno i najveći ski centar Zapadne Srbije za alpsko i nordijsko skijanje sa stazama ukupne dužine 10 km.

Najviši vrhovi Zlatibora su Tornik (1496m), Čigota (1422m) i Liska (1356).
Ski centar Tornik nalazi se na nadmorskoj visini od 1110m – 1490 m, 9 km od turističkog centra Zlatibor. Ukupan kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat. Opština Čajetina administrativni je centar Zlatibora, a najbliži grad je Užice.

 

Izdvajamo iz ponude

Call Now ButtonPozovite nas