Krvavec zimovanje

BUGARSKA ZIMOVANJE

 

Bugarska zimovanje

 

Bugarska je zemlja sa hiljadama godina istorije i kulturnim nasleđem koje obuhvata drevne civilizacije. Posetioci će naći mnogo toga vezano za istoriju zemlje, kulturu, etnografiju, religiju, arhitekturu i umetnost. Bugarska je jedina zemlja u Evropi  koja od osnivanja nije promenila svoje ime, a to je bilo 681. godine nove ere. Prirodni pejzaž Bugarske je raznolik, sastoji se od nizija, ravnica, rečnih dolina, planina različitih nadmorskih visina. Oko 30% Bugarske je planinsko. Planine Bugarske su izuzetno raznolikog reljefa i nude brojne mogućnosti za opuštanje.

Planine Rila i Pirin su alpske, karakterišu ih strmi grebeni, visoki vrhovi, duboke doline i klisure. Najviši vrh u Bugarskoj i na Balkanskom poluostrvu nalazi se na planini Rila – Musala (2925 metara). Odlične mogućnosti za planinarenje i skijanje nude se na planini Pirin. Planina se nalazi u centru Nacionalnog parka Pirin. Nacionalni park koji je svoj naziv dobio po velelepnoj planini osnovan je 1954. godine. Tada nije nosio naziv Pirin, nego je bio poznat kao Nacionalni rezervat prirode Vihren. Vihren je najviši vrh na planini Pirin.

Bansko pripada području Nacionalnog parka Pirin. Nacionalni park Pirin je od 1983. godine proglašen za UNESCO-vu kulturnu baštinu. Bez sumnje, Bansko je poznato među turistima kao destinacija za skijanje i snouboarding. Bansko je grad koji je poznat i po svojim mineralnim izvorima koji pretvaraju odmaralište u atraktivnu Spa destinaciju.

Borovec je posle Banskog  drugo najpopularnije skijalište u Bugarskoj. Borovec se nalazi na planini Rila, na nadmorskoj visini od 1350m. Osnovan je oko 1896. godine, kao odmaralište i lovište za potrebe carske porodice. Danas predstavlja popularno skijalište, a najveći vrh je Jastrebac (2.400m) i do njega se dolazi gondolom.

Pamporovo se nalazi u oblasti Smoljan, u Južnoj Bugarskoj. Turistički ski centar Pamporovo je u podnožju najvišeg vrha Rodopa Snežanka i nalazi se na na 1620m nadmorske visine. Neki od najživopisnijih i najlepših predela Bugarske nalaze se u oblasti Rodopa, najdužeg i najstarijeg planinskog masiva na Balkanu.  Od Plovdiva je udaljen 85km, od Sofije 240km, od Beograda  630km, a od Novog Sada oko 718km. Ima nešto u vazduhu bugarskih planina zbog čega tamošnji stanovnici dožive i stotu godinu. Ovaj misteriozni dar najočigledniji je na Pamporovu na kom sunce sija 270 dana godišnje. Pamporovo je planina sunca i stogodišnjaka.

 

Izdvajamo iz ponude

Call Now ButtonPozovite nas