PROLEĆNA PUTOVANJA

Tuzla

Tuzla

“Grad na zrnu soli”

Neum

Neum

Grad sa najvećim brojem sunčanih dana

Ohrid

Ohrid

Ohridsko jezero, Sv. Naum, Vevčanski izvori, Skoplje

Sarajevo

Sarajevo

Grad koga nazivaju evropskim Jerusalimom

Lazareva pećina

Lazareva pećina se nalazi u Istočnoj Srbiji. Ulaz u pećinu je na 291m nadmorske visine i u neposrednoj je blizini jakog kraškog vrela. Ukupna dužina pećinskih kanala je 9505m, a za turističku posetu je uređeno oko 800m. U pitanju je značajan arheološki lokalitet. Od Bora je udaljena 21km. Bor je jedan od najmlađih gradova u Srbiji, naime naselje Bor je nastalo sa izgradnjom Rudnika bakra Bor 1903.godine koji je otvorio Đorđe Vajfert. Nadomak Bora je Brestovačka banja koja ima 10 izvora termomineralne vode temperature od 32 do 42 stepena celzijusa. Jedna je od najstarijih banja u Srbiji, čija lekovita svojstva su spoznali i Rimljani, a svoj procvat i uspon banja je doživela u doba Miloša Obrenovića. Još jedan biser Borske opštine je Borsko jezero. U podnožju planine Crni Vrh nalazi se veštačko Borsko jezero.

Tuzla 

Tuzla se nalazi u severoistočnom delu Bosne i Hercegovine, na obroncima planine Majevice. Od Novog Sada Tuzla je udaljena oko 192km, a od Beograda oko 207km. Tuzla je jedno od najstarijih naselja, naime u Tuzli je pronađeno najstarije sojeničko naselje u Evropi koje datira još iz doba neolita. Neolitsko naselje je pronađeno u samom centru današnjeg grada što govori o kontinuitetu življenja na tom području sve do danas. Tuzla je „grad na zrnu soli“, a to „zrno soli“ su stotine miliona tona kamene soli i slane vode, koje je iza sebe ostavilo staro Panonsko more pre više od deset miliona godina kada se povlačilo sa ovih prostora.

Negotin

Negotin je grad koji se nalazi u Istočnoj Srbiji i teritorijalno pripada Borskom okrugu. Grad je smešten u ravnici na samo 47m nadmorske visine. Tragovi neolitskog čoveka pronađeni na obali Dunava govore o tome da je teritorija današnje Negotinske krajine postojala još u kameno doba. Bogato kulturno – istorijsko nasleđe uključujući arheološke nalaze iz neolita, ostatke Rimske kulture, srednjevekovne manastire i spomenike iz novije istorije zajedno sa netakntutom prirodom čine Negotin atraktivnom turističkom destinacijom. Negotinska krajina se nalazi u ravnici okružena planinama Miroč, Crni Vrh i Deli Jovan s jedne strane i Dunavom i Timokom sa druge strane.

Biseri Makedonije

Makedonija, zvanično Severna Makedonija ima oko 2 miliona stanovnika, od kojih oko jedne trećine živi u Skoplju i njegovoj okolini. Ova zemlja sa 230 sunčanih dana u godini ima bogato kulturno – istorijsko nasleđe, prirodne retkosti i pruža impresivne mogućnosti za odmor, uživanje i avanturu. Skoplje je grad pun iznenađenja. Davna istorija mu je ostavila Kameni (Dušanov) most i tvrđavu Kale iz 6.veka, staru Čaršiju iz 12.veka inače najveću na Balkanu, Crkvu Svetog Dimitrija iz 16.veka i još mnogo toga. Iz novije istorije tu je Spomen kuća Majke Tereze, ali i brojne fasade koje zahvaljujući gipsu kojim su presvučene podsećaju na rimsku, grčku i austrijsku arhitekturu.  Kruševo je gradić u Zapadnoj Makedoniji, od Skoplja je udaljen oko 140km. Nazivaju ga grad – muzej, a s anadmorskom visinom od 1250m spada u najviše gradove u Makedoniji.  Turistički centar Pelister se nalazi na Baba planini na 2601m nadmorske visine i na području istoimenog Nacionalnog parka u jugozapadnoj Makedoniji, 14km udaljen od Bitolja.

Banja Luka

Banja Luka je grad koji se nalazi u Republici Srpskoj i drugi je po veličini grad u Bosni i Hercegovini. Banja Luka se prvi put spominje s kraja XV veka iako je grad postojao i ranije. Praistorijski arheološki lokaliteti govore o tome da su na  tom prostoru postojale ljudske zajednice još 50.000-35.000 godina pre nove ere. Na ovom području smenjivale su se različite kulture, običaji i uticaji, iz antičkog perioda, doba Rimljana, Osmanskog carstva, a onda i Austrougarske okupacije, a sve to ostavilo je tragove na arhitekturi ali i na kulturno-istorijskim spomenicima.

Neum

Neum se nalazi na jugu Bosne i Hercegovine i jedini je bosanskohercegovački grad koji izlazi na Jadransko more u dužini od 21,2km. Grad se nalazi u Neumskom zalivu, naspram poluostrva Pelješac. Od Novog Sada Neum je udaljen 480km, a od Beograda oko 504km. Neum je od Dubrovnika i Mostara udaljen oko 70km. Posle ostrva Hvar, Neum ima najviše sunčanih dana u godini što mu daje blago mediteransko podneblje. Neum se prvi put spominje u IV veku  533. godine pod nazivom „Neuense“. Neum se nalazio u okviru Dubrovačke republike, nakon čega Neum potpada pod Turskom vlašću sve do 1878. godine kada Bosna i Hercegovina potpadaju pod Austrougarsku sve do završetka Prvog Svetskog rata.

Đavolja varoš

Đavolja varoš i velike zemljane kupe, koje su po predanju okamenjeni svatovi, se nalaze na jugu Srbije, na planini Radan, nedaleko od Kuršumlije. Čini je skup više od 200 zemljanih formacija, visokih od 2 do 15 metara i širokih do 3 metra, na čijim se vrhovima nalaze kamene kupe. Od Novog Sada Đavolja varoš je udaljena 408km, a od Beograda 318km. Lokalitet Đavolja varoš pripada selu Đake i nalazi se na nadmorskoj visini od 700metara. Ovo neobično i mistično mesto podeljeno je na dve jaruge: Đavolju i Paklenu. U neposrednoj blizini su i Žito vrele i Đavolja voda, izvori velike kiselosti i u narodu poznatih čudnih svojstva. Do samih kula dolazi se pešačkom stazom, a oko njih postoje uređeni vidikovci sa kojih se pruža predivan pogled na okolinu.

Etno selo Stanišići

Etno selo Stanišići je udaljeno od Novog Sada 96km, a od Beograda 119km i pravi je prostor za porodične, poslovne i turističke posete. Izgrađeno je u tradicionalnom stilu.Na trećem kilometru od Bijeljine, u srcu semberske ravnice, u Republici Srpskoj, na površini od 15 – tak hektara, 2003. godine porodica Stanišić je izgradila Etno selo Stanišići.Selo danas čine dve celine. Jednu čine drvene kuće – brvnare sa pokućtstvom koje im je vekovima pripadalo. Kuće povezuju popločane kamene staze, a u centru sela su dva jezera. Druga celina je duhovnog karaktera i predstavljena je srednjevekovnom arhitekturom građenom u kamenu, koja je u stvari skup replika.

​Istanbul

Istanbul je najveći grad Turske i jedini grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta, carski grad smešten na Bosforskom moreuzu.  Od Novog Sada je udaljen oko 1043km, a od Beograda oko 952 km. Istanbul je smešten na severo-zapadu Turske. Bosforski moreuz deli Tursku na dva dela – evropski deo – Trakiju i azijski deo – Anatoliju. Grad na dva dela deli prirodna luka – Zlatni rog, nekadašnja glavna luka i odbrambedi bedem antičkog Vizantiona.
Istanbul je poznat i pod imenima Vizantion, Carigrad, Konstantinopolj.  Grad je glavna evroazijska raskrsnica čija je duga i dinamična istorija više nego fascinantna.

Ohrid

Ohrid koji je čuven još kao biser Makedonije zajedno sa Ohridskim jezerom je 1980. godine proglašen za Svetsko kulturno nasledstvo pod zaštitom UNESCO-a. Ohrid je krajem 9. veka postao središte širenja hrišćanstva medju Slovenima, zahvaljujući radu Ćirila i Metodija, kao i njihovim učenicima Svetom Naumu i Svetom Klimentu. Poznat je još kao i Jerusalim Balkana, zbog 365 crkava u gradu – jedna za svaki dan. Manastir Sv. Naum se nalazi 30km južnije od Ohrida, na granici sa Albanijom. Crkvu je izgradio Sv. Naum po kojem i manastir nosi naziv. Postoji verovanje da vernici i dalje mogu da čuju lupanje srca Svetog Nauma i da poseta manastiru leči razne bolesti. Nedaleko od manastira je i izvor Crnog Drima, poznat kao “Biljanini izvori” po čuvenoj pesmi “Biljana platno beleše”.

Sarajevo

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i ujedno urbano, ekonomsko, administrativno, univerzitetsko i kulturno – umetničko središte Bosne i Hercegovine. Kroz grad protiče reka Miljacka, a u neposrednoj blizini grada je i izvorište reke Bosne sa popularnim izletištem Vrelom Bosne. Oko grada su olimpijske planine: Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Trebević. Grad Sarajevo karakterišu brojni sakralni objekti, džamije iz osmanskog perioda, pravoslavne, katoličke i evangelističke crkve, sinagoga i drugi kulturno – istorijski spomenici kao i moderne arhitektonske građevine rađene po najnovijimstandardima.

Dubai

Dubai je najveći i najgušće naseljeni grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Važi za jedan od najglamuroznijih i najbogatijih gradova na svetu. Pun ekstravagantnih građevina, skupih automobila, ludog noćnog života i luksuznih jahti, ovaj biser Bliskog istoka prava je turistička meka. Istorijski posmatrano Dubaiji nastaje negde oko 1833. godine, kada je oko 800 članova pod rukovodstvom porodice Maktum, naselilo otvoreni zaliv. Ova luka ubrzo postaje centar ribolova, bisera i trgovine na moru. Nakon prevrata u 19. veku, Dubai doživljava svoj procvat.

 Kapadokija 

Kapadokija se nalazi u centralnoj Anadoliji, u unutrašnjosti Turske, 200km severoistočno od turske prestonice Ankare i oko 70km od grada Kajserija.  Ova regija se nalazi između 3 ugašena vulkana koji su ispuštanjem lave u periodu dužem od milion godina izazvali pojavu prirodnog fenomena, a pored vulkanske lave, jaki vetrovi, obilne kiše stvorili su zadivljujući pejzaž po kome je Kapadokija poznata u celom svetu. U pitanju su impozantne kamene strukture odnosno formacije stena koje su se stvorile od vulkanskog belog pepela – tuf.

Hurgada

Hurgada, grad u Egiptu, nekada bogate civilizacije, zemlje faraona, piramida i Crvenog mora nudi neverovatno pristupačan luksuz i najlepše more na svetu. Hurgada se nalazi na obali Crvenog mora i najznačajnije je letovalište Egipta. Nekada malo ribarsko mesto Hurgada je danas biser Egipatske obale sa brojnim, novoizgrađenim hotelima koji oduzimaju dah, u kombinaciji sa lokalnim stilom života prava su slika Egipta. Proteže se duž 50km obale od El Gune na severu do zaliva Soma i Makadi na jugu. Sam grad Hurgada je udaljen oko 500km južno od Kaira i sastoji se iz tri dela: El Dahar (stari deo), Sakala (noviji deo) i Memša (moderan deo).

Call Now ButtonPozovite nas