JESENJA PUTOVANJA

Mnogi veliki Evropski gradovi počivanju na neverovatnim legendama o svom nastanku. Mitovi, legende, neverovatne priče kao i njihovi junaci igraju bitnu ulogu u istoriji gradova što je posebno karakteristično za Evropu.

 

Ljubljana i čudovište

Legenda je zasnovana na grčkoj mitologiji, tačnije na Jasonu i zlatnom runu. Kada je on zajedno sa arnautima ukrao zlatno runo pobegao je brodom sa celom trupom preko mora i reka da bi se konačno zaustavili na velikom jezeru. Vremenom su izgradili selo kod reke Ljubljanice. Jezero je bilo i stanište za aždaju koju je Jason ubio pre povratka u Grčku. Na tom mestu kasnije je osnovana Ljubljana.

 

Istanbul – grad džina

O nastanku Istanbula postoji više legendi…Prema ovoj, prvi vlasnici Istanbula bili si džinovi, ne ljudi. Dok ljudsta bića još nisu bila stvorena zemljom su vladali džinovi.  Sin jednog džina zaljubio se u ćerku drugog džina i želeo je oženiti. Međutim njen otac je postavio uslov za venčanje. Od džina muškarca je tražio da sagradi palatu na najlepšem mestu na svetu. Prihvativši taj uslov, porodica muškarca džina je obišla ceo svet i na kraju donela odluku da je Istanbul najlepši deo sveta. Palata je izgrađena na tom mestu, na Bosforu.

 

Bansko – okolna sela i znamenitosti

Na putu do sela Osenovo, na oko 29 kilomentra od Banskog nalazi se jedinstveni stenoviti fenomen Svadba. Postoje mnoge legende o nastanku ovog fenomena, ali najpopularnija je ona o zloj svekrvi, koja je proklela svog sina, njegovu buduću ženu i sve goste na svadbi. Njena kletva je bila toliko snažna da je sve goste pretvorila u kamene statue.

Trebinje – trebinjski platani

Legenda kaže da je sa Austrougarskom u Trebinje stigao i baron Babić, komandant grada. U čast bolešljive ćerke koja je umrla sa 16 godina posadio je u centru grada 16 platana. Istorijska je činjenica je da je Austo-ugarska posle aneksije Bosne i Hercegovine 1878. godine zatekla u centru grada groblje i odlučeno je da ga izmeste, a na njegovo mesto posade 16 platana. Vremenom je u gradu zasađeno još platana, a danas ih ima skoro stotinu.

Sarajevograd legenda

Sarajevo je grad za sebe, grad priča,grad pesma, grad legenda. Puno je narodnog predanja, sujeverja, verovanja u mitska bića, mistične pojave i znakove, snove i predskazanja. Po predanju mesto na kome se danas nalazi Sarajevo nekada je nosilo ime Zlatni zbog svog bogatstva i lepote. Danas u Sarajevu postoji Zlatište, brdo na kom se nekad po legendi kopalo zlato.

 

Pozovite nas