Ljubljana 2020

 

 

LJUBLJANA

 

Ljubljana , glavni i najveći grad Slovenije sa oko 300 000 stanovnika nastala je u 1. veku pre nove ere kao Rimsko utvrđenje poznato pod nazivom Emona. U 5. veku je uništena od strane Huna, a slovenska plemena je naseljavaju i obnavljaju od 12. veka kada se grad prvi put pominje pod imenom Ljubljana. Od Novog Sada je udaljena oko 520km, od Beograda 535km.

Grad Ljubljana je jedan od najzelenijih gradova Evrope i 2016. godine grad je proglašen za Zelenu prestonicu Evrope.

Ljubljana je smeštena na reci Ljubljanici,prava je metropola i popularna turistička destinacija. Ima bogatu istoriju, prelepu arhitekturu, puna je čari i legendi. Jedna od tih legendi vezana je za zmaja, glavni simbol Ljubljane. Legenda kaže da je na tom mestu Argonaute, grčke mitske junake napalo čudovište iz jezera. Nakon duge borbe, savladao ih je jedan od junaka, Jazon. Čudovište je dobilo naziv „Ljubljanski zmaj“ i postalo simbol grada.

Ljubljanski dvorac koji stoji na brdu iznad grada,star je oko 900 godina. Vidikovac i bedemi dvorca nude neki od najlepših pogleda na grad, dok se u dvorcu nalazi muzejska izložba o slovenačkoj istoriji, muzej lutaka kao i brojne istorijske sobe.

Ljubljana je sinonim i za mnoštvo mostova. Jedan od takvih mostova podeljen je na tri mosta i zove se Tromostovje. Svaki od mnogobrojnih mostova ima svoju priču. Najprepoznatljiviji na brojnim slikama Ljubljane svakako je Zmajev most, ukrašen poznatim statuama zmajeva. Četiri statue zmaja su pravo remek delo. Pored privlačnosti zmajeva, most je jedinstvena tvorevina za koju se smatra da je izvanredno tehničko nasleđe i odličan primer arhitekture secesije, koja je procvetala na prelazu u 20. vek. Most je izgrađen između 1900. i 1901., bio je prva armiranobetonska konstrukcija u Ljubljani i jedan je od najvećih mostova te vrste u Evropi.

Prešernov trg je centralni trg u Ljubljani. Trg je okružen veličanstvenim zgradama poput franjevačke crkve, a tu je i bronzana statua poznatog pesnika Franca Prešerna po kom je trg i dobio ime.

Robova fontana ili fontana tri reke je izgrađena od belog mermera u XVIII veku i predstavlja tri kranjske reke: Savu, Krku i Ljubljanicu. Fontana ima mnogo ukrasa i figura koji joj daju bogat i masivan izgled.

Pravi biser Slovenije svakako je i Bled, idealno mesto za odmor tokom cele godine. Od Novog Sada je udaljen oko 570km, od Beograda oko 580km.

Grad Bled, Bledsko jezero i okolina svrstavaju se u najlepša Alpska letovališta, naširoko poznata po svojoj blagoj i lekovitoj klimi i termalnim izvorima. Najznačajnije je prirodno jezero u Sloveniji. Nalazi se na severozapadu zemlje, na nadmorskoj visini od 475m između šumovitih Julijskih Alpa: Jelovice, Pokljuka, Mežaklje.

Bled je vazdušna banja sa termalnom vodom čija temperatura iznosi od 23 do 28 stepeni.

Bohinj je najveće jezero u Sloveniji  i nalazi se u zapadnom delu Slovenije. Od Novog Sada je udaljen 565km, od Beograda 545 km, a od Ljubljane samo 77 km. Bohinj je smešten  u srcu Julijskih Alpa, u podnožju Triglava, na obroncima istoimenog nacionalnog parka. Bohinj je okružen planinama čije su padine i grebeni  prošarani planinskim stazama koje predstavljaju pravi raj za sve izletnike, planinare i za zahtevnije alpiniste.

 

Hotel RADISSON BLU 4*

Ljubljana

Termini:novembar/decembar

SPECIJALNA CENA

69  evra

 

 

KONTAKTIRAJTE NAS

Pozovite nas

021 / 468-409
021 / 63-67-612
021 / 63-63-066
064 / 64-64-818

 

market.tours.ns@gmail.com

Slično u ponudi

Veseli autobus iznenađenja

Lokacija i mesto dočeka najluđe noći su nepoznati…

Ljubljana 2 noćenja

Ljubljana sa posetom sela Olimje i Postojnskom jamom

Apartmani Anemoxadi Siviri

Apartmani Anemoxadi Siviri

Kompleks 4 kuće na 120m od plaže

Call Now ButtonPozovite nas