Ljubljana 2020

 

 

LJUBLJANA – POSTOJNA-BLED-BOHINJ

 

Ljubljana , glavni i najveći grad Slovenije sa oko 300 000 stanovnika nastala je u 1. veku pre nove ere kao Rimsko utvrđenje poznato pod nazivom Emona. U 5. veku je uništena od strane Huna, a slovenska plemena je naseljavaju i obnavljaju od 12. veka kada se grad prvi put pominje pod imenom Ljubljana. Od Novog Sada je udaljena oko 520km, od Beograda 535km.

Grad Ljubljana je jedan od najzelenijih gradova Evrope i 2016. godine grad je proglašen za Zelenu prestonicu Evrope.

Ljubljana je smeštena na reci Ljubljanici,prava je metropola i popularna turistička destinacija. Slovenačka prestonica može se pohvaliti monumentalnim baroknim zdanjima i remek delima arhitekte Jože Plečnika, kao i bogato dekorisanim crkvama.

Selo Olimje je proglašeno za najlepše selo u Evropi na prestižnom takmičenju koje je održano 2009. godine i na kome je učestvovalo 11 evropskih država. Što zbog svoje uređenosti, što zbog bogatog sadržaja koji između ostalog obuhvata čokoladnicu, u kojoj se više od jednog veka ručno pravi jedna od najboljih čokolada, samostan star  5 vekova, u kojem je smeštena treća po starosti biljna apoteka u Evropi, specifičan restoran „Jelenov greben“ gde su jeleni i košute domaće životinje i još mnogo toga čini ovo selo posebnim.

Ljubljana je sinonim i za mnoštvo mostova. Jedan od takvih mostova podeljen je na tri mosta i zove se Tromostovje. Svaki od mnogobrojnih mostova ima svoju priču. Najprepoznatljiviji na brojnim slikama Ljubljane svakako je Zmajev most, ukrašen poznatim statuama zmajeva. Četiri statue zmaja su pravo remek delo. Pored privlačnosti zmajeva, most je jedinstvena tvorevina za koju se smatra da je izvanredno tehničko nasleđe i odličan primer arhitekture secesije, koja je procvetala na prelazu u 20. vek. Most je izgrađen između 1900. i 1901., bio je prva armiranobetonska konstrukcija u Ljubljani i jedan je od najvećih mostova te vrste u Evropi.

Prešernov trg je centralni trg u Ljubljani. Trg je okružen veličanstvenim zgradama poput franjevačke crkve, a tu je i bronzana statua poznatog pesnika Franca Prešerna po kom je trg i dobio ime.

Robova fontana ili fontana tri reke je izgrađena od belog mermera u XVIII veku i predstavlja tri kranjske reke: Savu, Krku i Ljubljanicu. Fontana ima mnogo ukrasa i figura koji joj daju bogat i masivan izgled.

Pravi biser Slovenije svakako je i Bled, idealno mesto za odmor tokom cele godine. Od Novog Sada je udaljen oko 570km, od Beograda oko 580km.

Grad Bled, Bledsko jezero i okolina svrstavaju se u najlepša Alpska letovališta, naširoko poznata po svojoj blagoj i lekovitoj klimi i termalnim izvorima. Najznačajnije je prirodno jezero u Sloveniji. Nalazi se na severozapadu zemlje, na nadmorskoj visini od 475m između šumovitih Julijskih Alpa: Jelovice, Pokljuka, Mežaklje.

Bled je vazdušna banja sa termalnom vodom čija temperatura iznosi od 23 do 28 stepeni.

Bohinj je najveće jezero u Sloveniji  i nalazi se u zapadnom delu Slovenije. Od Novog Sada je udaljen 565km, od Beograda 545 km, a od Ljubljane samo 77 km. Bohinj je smešten  u srcu Julijskih Alpa, u podnožju Triglava, na obroncima istoimenog nacionalnog parka. Bohinj je okružen planinama čije su padine i grebeni  prošarani planinskim stazama koje predstavljaju pravi raj za sve izletnike, planinare i za zahtevnije alpiniste.

Postojnska jama je  udaljena od Ljubljane 50km. To je najveća kraška jama u Sloveniji i Evropi sa više od 20 kilometra podzemnih rovova. Za posetioce je otvoreno 5 kilometra pećine.  Na 10 kilometra od Postojnske jame nalazi se Predjamski zamak koji već 800 godina stoji usred 123 metara visoke kamene stene.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hotel RADISSON BLU 4*

Ljubljana

Termini:novembar/decembar

SPECIJALNA CENA

99  evra

 

 

KONTAKTIRAJTE NAS

Pozovite nas

021 / 468-409
021 / 63-67-612
021 / 63-63-066
064 / 64-64-818

 

market.tours.ns@gmail.com

Slično u ponudi

Veseli autobus iznenađenja

Lokacija i mesto dočeka najluđe noći su nepoznati…

Ljubljana 1 noćenje

Ljubljana sa jezerima Bled i Bohinj

Apartmani Anemoxadi Siviri

Apartmani Anemoxadi Siviri

Kompleks 4 kuće na 120m od plaže

Pozovite nas