BANJA VRUĆICA

BANJA VRUĆICA

 

Banja Vrućica je zdravstveno turistički centar  koji se nalazi u Bosni i Hercegovini, u središnjem delu Republike Srpske. Teritorijalno pripada opštini Teslić. Banja Vrućica je smeštena u netaknutoj prirodi i prostire se na 75 hektara ukupne površine i na 230 metara nadmorske visine. Od Novog sada je udaljena 248km,a od Beograda 266km.

Dokazano je da su još Rimljani iskorištavali lokalni izvor mineralne vode, tačnije pouzdani podaci o mogućnostima korišćenja lekovite termomineralne vode su iz perioda vladavine  Austrougarske u Bosni i Hercegovini kada su mnogi ljudi hrlili u ovu banju pošto se za lekovitost njenih voda čulo ne samo na ovim prostorima već i širom Balkana. Od nastanka naselje je nazivano samo Vrućica. Do početka 20 veka naziv Vrućica se odnosio na širi prostor koji obuhvata današnja naselja Gomjenica, Bežlja i Vrućicu. Ta tri naselja prema stanovništvu koje ih naseljava su nazivana Turska Vrućica (Gomjenica), Katolička Vrućica (Bežlja) i Srpska Vrućica (Banja Vrućica). Vrućićka drvena crkva je bila jedna od najstarijih  pravoslavnih crkava u okolini. Rastavljena je početkom 20. veka, a na njenom mestu je izgrađena današnja crkva Svetog Petra i Pavla.

Banja Vrućica je pod ovim imenom zvanično u funkciji od 1919. godine. Posle prvog svetskog rata popularnost banje vrtogravo raste. Aktima Kraljevine 1926 i 1930 banja Vrućica postaje zaštićena i uvrštena u Registar banja Kraljevine Jugoslavije. Nažalost ovaj banjski kompleks je tokom Drugog svetskog rata skoro u celini razoren. Već 1946 pristupilo se obnovi porušenih objekata i izgradnji novih. Danas banja Vrućica ima oko dve i po hiljade stanovnika u kojoj se nalazi zdravstveni centar i lečilište sa termalnim vodama koje se koriste u okolnim hotelima. Izvorna voda je temperature od 36 stepeni. U banji se koristi voda u bazenima koja ne prelazi trideset jedan stepen. Voda se ne hladi već prirodnim putem dolazi u bazene. Voda je termalna i bogata magnezijom, snižava krvni pritisak i doprinosi širenju krvnih sudova, ali pomaže i kod brojnih reumatoloških i neuroloških oboljenja.

Trenutno najveći je hotel “Kardial”. Pored njega smeštaj je moguć i u hotelima “Posavina”, “Srbija” ili “Hercegovina”.

Okružena brojnim brežuljcima, obroncima planine Borja u koloritnom predelu sa puno šuma, potoka i staza koji vode kroz neke neistražene oblasti pružaju bezbroj mogućnosti za odmor, zdravlje, uživanje.

Brojni su događaji i manifestacije koji se održavaju u banji. Likovna kolonija je jedna od njih. U saradnji sa okolnim udruženjima svake godine se organizuje kolonija sa mladim, ali i priznatim umetnicima iz svih regiona i krajeva Balkana. Organizovana je i Trka zdravlja, a organizatori se nadaju da će ova manifestacija postati tradicionalna i da će se održavati svake godine.

Etno selo Usora je novootvoreni komleks i deo je zdravstvene ponude centra. Nalazi se tik uz reku Velika Usora, u oblasti koja se zove Milan Polje.

Banja Vrućica raspolaže moderno opremljenim lekarskim ordinacijama, labaratorijom, slanom sobom, ruskom saunom, sobama za masažu, prostorijama namenski pravljenim za elektro, magneto, termo, kinezi i balneo terapije, kadama, kao i dva bazena sa termomineralnom vodom. Lekovita voda se može koristiti za banjanje u kadama i hidroterapiju u bazenu, ali se može i piti, inhalirati ili nanositi na kožu kao oblog. Osim toga u banji je dostupan i veliki broj sportskih aktivnosti kao što su kuglanje, tereni  za košarku, odbojku, rukomet, tenis, 7 km staze za pešačenje, trčanje  i biciklizam.

Umereno kontinentalna klima, zajedno sa termomineralnom vodom, poklanja opuštajući čist vazduh, mir, tišinu i zdravlje.

 

Izdvajamo iz ponude

Pozovite nas