SOKOBANJA

Sokobanja

 

Sokobanja se nalazi u Jugoistočnoj Srbiji i udaljena je od Novog sada oko 320 kilometara. Smeštena je u Sokobanjskoj kotlini na 400 metara nadmorske visine. Okružuju je planine Rtanj i Ozren što joj daje izuzetno povoljnu klimu. Kroz Sokobanju protiče reka Moravica.

Na lokalitetu Sokobanje nađene su iskopine iz doba neolita, dok su termalno vrelo Sokobanje posetili  i Rimljani. Na rimskim temeljima Turci su podigli amam – prvi i najstariji objekat za lečenje u Sokobanji. Knez Miloš Obrenović je naredio da se obnovi Tursko kupatilo i da se izgradi prva bolnica. Ubrzo nakon toga izgradio je i letnju kuću. Godine 1837 poslao je jednog od svojih ljudi kod lekara, a ova godina se uzima kao godina početka organizovanog turizma u Sokobanji. Krajem 19 veka Sokobanja je bila omiljeno mesto odmora srpske buržoazije i intelektualaca. Svakako najviše zapamćen među njima je Branislav Nušić ponajviše po svom upečatljivom sloganu “Soko banja, Soko grad, dođeš star, odeš mlad”.

Sokobanja poseduje šest termomineralnih izvora. Sokobanja je jedina vazdušna banja u Srbiji, a ono po čemu se  posebno izdvaja od ostalih banja i stavlja je u vrlo popularnu turističku destinaciju u Srbiji su brojna izletišta među kojima se posebno izdvajaju: Lepterija, Sokograd, Ozren, izvor Moravice, Seselačka pećina, Bovansko jezero, Vrmdžansko jezero, izletišta Grudno i Očno, Kalinovica, planina Rtanj. Turiste svakako najviše privlače tursko kupatilo Amam u centru Sokobanje, srednjevekovni grad Sokograd, etno Kutak Grudonjske vodenice, Zavičajni muzej, Milošev konak.

Sokobanja ima Aqua Park  koji je izgrađen 2012 godine. Pored toga Sokobanja ima  Wellness i Spa centar – Soko terme  sa tri bazena od kojih su dva zatvorena i jedan otvoren bazen. U okviru Wellness centra na raspolaganju su: fitness centar, slana soba, sauna, parno kupatilo, masažeri.

Sokobanja leči: bolesti disajnih organa, reumatične bolesti, hronična ginekološka oboljenja, stres sindrom, neuralgije, radiokuliti, stanja posle povrede perifernih nerava, neuroze.

Severno od Sokobanje na oko 19 kilometra uzdiže se planina Rtanj. Utisak koji ova planina ostavlja na ljude potiče ne toliko iz njene visine nego iz oblika. Uzdiže se iz nežno valjanog pejzaža sa svojim najvećim vrhom Šiljak koji podseća na piramidu. Ipak ono što ovu planinu posebno čini zanimljivom je lekovito bilje koga ima u izobilju i poznati ukusan i zdrav Rtanjski čaj.

Sokobanja je najstarija banja u Srbiji koja se organizovanim turizmom bavi skoro dva veka. Umirujuće dejstvo kontinentalne klime, visoka koncetracija kiseonika, ozona i negativnih jona u vazduhu, odsustvo aero zagađenja, malo magle i vetrovitih dana uz povoljan atmosferski pritisak i umerene padavine, kao i prisustvo oligomineralnih voda Sokobanja je idealno mesto za srpsko banjski rekreativni turizam.

Izdvajamo iz ponude

Call Now ButtonPozovite nas