LUKOVSKA BANJA

Lukovska Banja

 

Lukovska Banja se nalazi u Južnoj Srbiji, na istočnim padinama Kopaonika i udaljena je od Novog Sada oko 390 kilometara. Sa svojih 681m  nadmorske visine spada u najviše banje u Srbiji. Priroda je bila darežljiva pa Lukovska Banja ima čak 37 izvora sa temperaturom od 22 do 65 stepeni. Klima je umereno kontinentalna sa velikim brojem sunčanih dana u godini.

Na osnovu materijalnih tragova (vodovodne cevi i ostaci zidina jednog utvrđenja) pronađenih u Gornjoj banji smatra se da su izvore koristili Rimljani. Upravo se u okolini banje nalazilo naselje u kome su boravili Rimski legionari. Naselje kraj izvora lekovite vode postojalo je još i za  vreme srpske srednjevekovne države o čemu svedoče ostaci kupatila iz vremena Kralja Milutina. Osmanski osvajači učinili su dosta na razvoju i unapređenju banjskih lečilišta. Ipak uređenje banjskog kompeksa započelo je 1924 godine i tridesetih godina prošlog veka Lukovska banja je bila opštinsko vlasništvo. Pripadala je srezu Kosaničkom t.j. Moravskoj banovini. Prvo veće kupatilo sagrađeno je bilo 1948 godine.

Danas Lukovska Banja ima šest kupatila. U Gornjoj banji postoje dva kupatila sa termomineralnom vodom i blatno kupatilo sa dva odeljenja. U Donjoj banji se nalazi zidano kupatilo koje ima bazene za muškarce i žene, blatno kupatilo i higijensko kupatilo.

Za Lukovsku Banju je karakterističan veliki broj prirodnih izvora kao i veći broj hidrogeoloških bušotina. Izvori se pojavljuju u vidu razbijenog izvorišta na dužini od 400 metara i ima ih sa obe strane Štavske reke.

Bogatstvo Lukovske Banje i razlozi interesovanja i posećenosti su pre svega izvori. Svi izvori su smešteni u Gornjoj t.j. Zapadnoj banji tamo se nalazi 20 izvora ili Donjoj, odnosno Istočnoj banji u kojoj je 17 izvora.

U Lukovskoj banji su moguće: peloido – terapija (blatna), hidroterapija (kupanje u vodi, podvodna masaža, biserna kupka), elektroterapija (ultrazvuk, DD struje, galvanizacija), ručna masaža, magnetoterapija. Lukovska banja leči: zapaljenski reumatizam, degenerativni reumatizam, ekstraartikularni reumatizam,  osteoporoza i osteopenija, sve vrste sportskih povreda, stanja nakon preloma kostiju i hirurških intervencija na koštano zglobnom sistemu.

Lukovska Banja posetiocima nudi i širok izbor prirodnih i kulturno – istorijskih znamenitosti. Ljubiteljima prirode Lukovska Banja nudi  mnoštvo obeleženih pešačkih staza na kojima će uživati na svežem vazduhu. Na oko 5 kilomentra od banje nalazi se crkva Svete Mine u selu Štava. Ovo zdanje potiče iz sedamnaestog veka iz vremena patrijarha Pajsija. Posebna znamenitost je crkva Svetog Petra i Pavla u selu Lukovo, koja originalno potiče iz vremena srpskog kralja Milutina. U Kuršumliji se nalaze crkve Svetog Nikole i Svete Bogorodice. Oba zdanja su zadužbine Stefana Nemanje. Neizostavna atrakcija ovog kraja je Đavolja Varoš, čiji je nastanak vezan za legendu o skamenjenim svatovima.

Lukovska Banja iako mlado banjsko naselje, lečilište, klimatsko oporavilište i turistički centar u jugoistočnom delu Kopaonika na severozapadu opštine Kuršumlija svojom lepotom i bogatstvom privlači sve veći broj posetilaca.

 

 

Izdvajamo iz ponude

Pozovite nas