BANJA VRUJCI

BANJA VRUJCI

 

Banja Vrujci se nalazi na samo 92km jugozapadno od Beograda , a od Novog Sada je udaljena oko 167km. Vrujci pripadaju opštini Mionica koja je u sastavu Kolubarskog okruga. Banja Vrujci je smeštena u dolini reke Toplice.

Planine koje okružuju Banju su Suvobor i Maljen. Nadmorska visina na kojoj se nalazi Banja je 180 metara pa tako spada među najnižim banjama u našoj zemlji.

Banja u Vrujcima dugo nije bila uređeno lečilište. Iako su vode Vrujci korišćene znatno pre I svetskog rata, banja je tek 1935. godine postala narodno lečilište. Prvi pisani tragovi o lekovitosti vrujačkih voda datiraju iz perioda Kolubarske bitke (novembar i decembar 1914. godine). Tek 1938. godine vlasnik imanja na kom se nalazio jedan od izvora izgradio je prvo kupatilo u banji. Kupatilo je nazvao „Živojin Mišić“ po čuvenom vojskovođi iz I svetskog rata i junaku Kolubarske bitke koja je proslavila lekovitost vode Vrujci. Kupatilo je imalo dva odvojena dela, za muškarce i za žene.

Koliko je voda iz Banje zdrava govore i predanja koja su se sačuvala do danas. Jedna od legendi je da je vojska u jednom od ratova ostavila umornog i ranjenog konja. Konj je jedno vreme ležao u lekovitom blatu u Vrujcima, pio toplu vodu sa izvora, oporavio se i nakon toga našao svog vlasnika.

Lekovitost mineralne vode Banje Vrujci učinila je da ovo područje pretvori iz divlje banje prvo u narodno lečilište, dok danas ono predstavlja pravi spa i wellness centar.

Zdravstveni turizam zasniva se na vodi koja je obogaćena brojnim mineralima, lekovitom blatu, ali i zdravom vazduhu. U Banji postoji 5 glavnih izvorišta, i još nekoliko sporednih. Voda je između 26 i 28  stepeni celzijusa, a po toploj vodi je Banja i dobila ime, naime Vrujci je ime za vode koje su tople tokom cele godine. One se ne zamrzavaju zimi, a u zavisnosti od spoljašne temperature isparavaju u vidu pare koja je vidljiva što je veća razlika u temperaturi vode i vazduha. Vode su sumporovite, oligomineralne i zemnoalkalne. Obogaćena je koncentracijom hmijskih elemenata kalijuma, magnezijuma i selena. Voda je slabo mineralizovana i slabo radioaktivna. Bazeni u Banji se pune kroz kanal koji se direktno napaja sa izvora lekovite vode. Protočnost podrazumeva da se voda u bazenu menja do sedam puta u toku dana. Bazeni u Banji se svaki dan posle zatvaranja prazni, čisti i ponovo puni mineralnom vodom.

U terapijske svrhe mineralna voda se koristi za kupanje i za piće. Peloid se koristi u obliku obloga. Banja Vrujci leči: reumatizam, ginekološka oboljenja, malokrvnost, kamen u bubregu i mokraćnim putevima, kožna oboljenja, brže zarastanje rana,oboljenja očiju.

Osim zdravstvenog turizma u Banji je razvijen i sportski turizam. U Banji se nalaze sportski tereni, otvoreni i zatvoreni bazeni. U Banji je uređeno šest staza za šetnju: staza ljubavi, staza ljubavi i hodočašća, staza nasleđe, banjska šetnja i planinarski put ka Suvoboru.

Banja Vrujci pruža i niz drugih mogućnosti: duge šetnje u prirodi, opuštanje na reci, obilazak manastira ili pećina kao i drugih znamenitih mesta u okolini Banje. Nedaleko od Banje Vrujci se nalazi Ravna gora, Divčibare, a ni Maljen ni Suvobor nisu daleko. Kupanje, šetanje, tenis, fudbal, plivanje …sve se to može pronaći u Banji Vrujci.

Izdvajamo iz ponude

Call Now ButtonPozovite nas