BANJA VRDNIK

BANJA VRDNIK

 

Naselje Vrdik se nalazi u Sremskom okrugu na južnoj strani Fruške gore i administrativno pripada opštini Irig. Od Novog Sada je udaljeno oko 20km, a od Beograda oko 80km.

Banja Vrdnik se nalazi na 200m nadmorske visine u blizini Fruške gore i deo je Nacionalnog parka Fruška gora, blizu jednog od najstarijih naselja istoimenog naziva. Istoričari su zabeležili da se mesto Vrdnik pominje početkom 14. veka kao tvrđava Vrdnik, a dvesta godina kasnije pominje se manastir Vrdnik.

Zdravstveni turizam u Vrdniku počeo se razvijati pre sto godina, kada su otkriveni prvi izvori termalne vode i napravljeni prvi bazeni za lekovite kupke. Turistička istorija Banje Vrdnik počinje posle Drugog svetskog rata kada su rudari iz čuvenog vrdničkog rudnika mrkog uglja podigli mali banjski kompleks.

Banja Vrdnik, najsunčanije mesto Vojvodine na 200m nadmorske visine, ekološka oaza sa obiljem vegetacije leži na bogarim nalazištima termalno-mineralne vode. I upravo zbog toga danas se u Banju Vrdnik i dolazi, zbog termalne vode. Voda ima temperaturu oko 32 stepena celzijusa. Kasnije termalna voda počinje da se koristi uz savremene metode lečenja tako da je Vrdnik postao zdravstveno – banjski i rekreacioni centar. Banja Vrdnik ima otvorene i zatvorene bazene i otvoren olimpijski bazen.

Banja je okružena borovom šumom, potocima, prelepim pejzažima. Zbog povoljnog okruženja Banja Vrdnik se naziva i vazdušna banja.

Mineralna voda banje Vrdnik je bogata: sodijumom, potasijumom, kalcijumom, magnezijumom, hlorinom, sulfatima i nitratima. Banja Vrdnik leči: reumatizam, periferni nervni sistem, kičmena korekcija i rehabilitacija, balneo – klimatska rekuperacija.

Vrdnička kula je svakako jedno od najzanimljivijih utvrđenja koje ima veliki istorijski značaj za ovaj kraj. Nju su sagradili Rimljani i nalazi se na pola puta između Vrdnika i izletišta Zmajevac. Po ovoj kuli je Banja dobila ime iako je udaljena oko 30km od same Banje. Kula je visoka skoro dvadeset metara i danas se smatra simbolom Vrdnika.

U samoj Banji Vrdnik  se nalazi nekoliko kulturno – istorijskih spomenika i ima još dosta njih koji se nalaze nedaleko od Banje svuda po Fruškoj Gori. Jedan od najznačajnijih manastira u Banji Vrdnik je manastir Ravanica u kojem se nalazi kovčeg sa stvarima koje su pripadale svetom caru Lazaru. Nekada su u ovom manastiru ležale i mošti cara Lazara.

Banja u Vrdniku je jedna od najmlađih Banja u Srbiji. Ovo mesto je nedavno proglašeno banjskim mestom. Otvoren i zatvoren bazen, wellness i spa, pešačke staze, kulturno – istorijski spomenici, adrenalin park, restorani – sve su to sadržaji Banje Vrdnik koju obavezno treba posetiti.

Izdvajamo iz ponude

Call Now ButtonPozovite nas