GRCKA LETO 2020

PARGA

PARGA LETO 2020

Parga se nalazi u oblasti Epir, između Igumenice i Preveze, na Jonskom moru, preko puta Krfa. Najpopularnije je letovalište na Jonskoj obali. Od Novog Sada je udaljena oko 1040km, od Beograda je udaljena oko 948km, od Soluna 375km. Od luke u Igumenici je udaljena 47km, a od aerodroma u Prevezi 62km. Okružena je šumom, planinama i maslinjacima, plažama, uvalama, smaragdnim morem i ima ponudu za svačiji ukus.

Istorija Parge potiče iz antičkog perioda, ali je bio i pod dominantnim uticajem zapadnih civilizacija i kultura. Ako ste zaljubljenik u istoriju, Parga ima brojne kulturno – istorijske spomenike: Mikenski grob, gradsku tvrđavu, tvrđave na ostrvu, Ali-Pašinu tvrđavu, manastir Vlaheron, crkvu svetog Sostisa i druge. Zahvaljujući uticaju Mletačke republike podseća na stare mediteranske gradove, u momentima ćete imati osećaj da ste negde u Đenovi ili Napulju. Taj fantastičan spoj tradicije, različitih uticaja i prirodne lepote čine Prgu posebnom atrakcijom za turiste. Ona svojim specifičnim izgledom i duhom predstavlja mesto sa bogatom istorijom koja se oseća u atmosferi dok šetate uzanim kamenim ulicama punim prodavnicama, lukom ili uživate u nekom baru ili taverni. Kuće u Pargi su šarene i izgrađene su u obliku amfiteatra duž padina planine i time pružaju fantastičan pogled na more. Zbog boja ovih kuća osećaćete se kao u bajci. Obeležje mesta je gradska tvrđava prvi put sagrađena u 11. veku koja je zatim više puta rušena i ponovo građena. Ukoliko želite da Pargu posmatrate iz druge perspektive posetite malo ostvro Panagia-Bogorodica, koje se nalazi u sredini zaliva, udaljeno svega desetina metara od gradske plaže. Do ostrva Panagia – simbola Parge sa belom crkvom, možete otplivati, a u sezoni možete iznajmiti pedolinu. Poseta ovoj crkvi predstavlja pravi blagoslov za svakog posetioca. Preporučujemo dobru obuću za šetnju po malom ostvru. Mnogi mladenci biraju baš ovo mesto da stanu na ludi kamen. Tokom letnjih meseci dobra povezanost brodskim linijama pruža mogućnost posete ostrva: Paksos, Antipaksos, Krf i Lefkade. Od Parge se kratkom vožnjom može stići do simpatičnog mesta sa lepim uvalama i skrivenim plažama Sivote, koje se naziva i “Grčki karibi”.

Parga svojim gostima nudi raznovrsnu gastronomsku ponudu, odlične riblje i tradicionalne grčke specijalitete koje možete probati u nekom od restorana, a za provod tu su barovi i diskoteke, Parga je mesto koje svakom turisti ima šta da ponudi. Idealno je mesto za romantične duše, za sve one koje traže mir i tišinu, ali i za turiste avanturističkog duha i one koji žele da uživaju u dobrom provodu. Odmor ili avantura, na vama je, a Parga ima sve. Ako jednom dođete u čarobnu Pargu, vraćaćete joj se, jer ćete postati deo njene čarolije koju ćete želeti da opet doživite.

Plaže Parge

Najpoznatije plaže Parge su: Krioneri, Piso Krioneri, Valtos i Lihnos. Plaže Parge imaju kristalno čistu vodu i zelenilo. Na samom šetalištu u centru mesta nalazi se Krioneri – glavna gradska plaža. Kao i kod svake gradske plaže mogu se očekivati gužve čak i mimo sezone. Kako biste zauzeli svoje mesto preporučujemo raniji odlazak na plažu. Dugačka je nešto više od 200m i široka oko 20m. U prevodu sa grčkog Krioneri znači – hladna voda. Plaža je peščana i ima kratak plićak. Sa ove plaže možete posmatrati idealan zalazak sunca između ostrva Bogorodice i tvrđave. Možete iznajmiti suncobran i ležaljku iz taverni ili kafića na plaži. Na nekoliko minuta hoda od plaže Krioneri nalazi se Piso Krioneri, mala plaža koja je zaklonjena stenama stoga ima prirodan hlad. Plaža je šljunkovito – kamenita i voda je odmah pri ulasku u more duboka. Uglavnom bude manje gužve nego na glavnoj plaži. Voda je bistra, tirkizno plava i prilično duboka, sa plićakom od svega par metara pri ulasku. Najduža plaža je Valtos dužine 2km i prilično je široka, oko 40m. Nalazi se sa druge strane brda koje razdvaja centra mesta, na 20-ak minuta hoda od Parge. Plaža je prostrana, peščana i nudi veliki broj sportova na vodi. Dobro je organizovana, potpuno uređena, sa nekoliko taverni, kafića i marketa koji je okružuju. Cene su malo više nego u samoj Pargi. Ako niste za sportske aktivnosti, možete plivati, sunčati se i provesti opuštajući dan. Bez obzira na gužvu uvek ima mesta za svakoga. U blizini plaže Valtos nalazi se Manastir Vlaheron. Plaža Lihnos je 4km udaljena od Parge. Do nje se iz Parge može stići šetnjom, kolima ili brodićem. Dugačka je oko 800m, a široka između 10-30m. Voda je nestvarno plava i prozirna. Nalazi se u uvali i okružena je zelenilom četinara i maslina. Plaža je peščana sa šljunkom na pojedinim delovima, odlično je organizovana i dobro zaštićena od vetra. Dobra je za decu jer ima duži plićak u odnosu na druge navedene plaže. Ako budete raspoloženi za šetnju, u blizini plaže Lihnos se nalazi Afroditina pećina, čija legenda kaže da se boginja ljubavi i lepote Afrodita kupala u toj pećini. Ako ste na putovanje krenuli automobilom, nemojte zaobići plažu Sarakiniko. Nalazi se par kilometara pre Parge i važi za jednu od najatraktivnijih plaža čitave regije. Plaža je šljunkovito-peskovita sa tavernama i beach barovima.

Izdvajamo iz ponude

EVDOKIA - POLIHRONO

nova kuća, na 130m od plaže
22.05. - 01.06.2020.
99 evra po apartmanu
Max. broj osoba - 4

NEA SKIONI

vila queen sa 4 spavaće sobe
i privatnim bazenom
399 evra po osobi
min. 8 osoba
smeštaj i autobuski prevoz
01.06. - 11.06.2020.

SKI PAKETI SLOVENIJA

2 noćenja sa doručkom
dvodnevna ski karta + autobuski transfer hotel - skijalište

3* smeštaj u Mariboru
99 evra po osobi
od 01.03.2020.

Call Now ButtonPozovite nas